תזרים מזומנים הוא מונח שמגיע מעולמות של הניהול והחשבונאות ומתייחס למעבר של כסף בפעילות מסוימת (עסקית או אחרת) שכרוכה בתקבולים ובתשלומים, לאורך תקופת זמן קצובה, בכמות מסוימת, ממקום מסוים אל מקום אחר. תזרים המזומנים משמש לתכנון ניהולי, תקציבי, חישובי רווחיות ועוד. תזרים מזומנים שלילי היוצר מחסור בכסף נזיל יכול לגרום אפילו לחברה גדולה רווחית להגיע לפירוק או לכינוס נכסים, ובאופן דומה לגרום לעסקים קטנים או ליחידים להגיע לפשיטת רגל.

תזרים מזומנים של עסק הוא הגורם הקריטי ביותר בו ובעלי עסקים רבים מודעים לכך, אך העובדה הזו לא באה תמיד לידי ביטוי בהקפדה על ניהול נכון של תזרים המזומנים על ידי בעלי העסקים בעצמם, ואם לא בעצמם אז בייעוץ עסקי מקצועי, איכותי ואמין שיסייע להם לעשות זאת. לצערנו, לעיתים קרובות משנדמה ניתן לראות עסק רווחי ומשגשג שנקלע לקשיים מיותרים אך ורק בגלל ניהול לקוי של תזרים המזומנים שלו.

בשורות הבאות ננסה לעשות סדר – נסקור מהו תזרים מזומנים, מה חשיבותו, מה כלול בו, מה צריך לכלול דו"ח תזרים מזומנים ועל מה כדאי להקפיד בניהול תזרים המזומנים של העסק, לבסוף ניגע בניהול תזרים מזומנים של עסקים חדשים וניהול תזרים לעסקים שנקלעו למשבר.

רוצים שיטה שבמינימום עלויות תגדיל לכם את העסק?

השאירו פרטים וקבלו מאיתנו שיחת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות

    שדה חובה
    שדה חובהנא להזין מספר טלפון תקין

     מהו תזרים מזומנים?

    תזרים מזומנים מציג את הדרך שבה זורמים מזומנים אל העסק וממנו, ומפרט את כל מה שהתקבל וכל מה ששולם במהלך תקופת זמן מוגדרת. ניהול תזרים מזומנים נכון מאפשר לבעל העסק לעקוב אחר ההוצאות וההכנסות באופן שוטף, לקבל החלטות כלכליות, פיננסיות ועסקיות באופן אמיתי ויעיל. תפקיד נוסף ומהותי לא פחות של התזרים הוא לשמש ככלי לפיקוח, ניטור ובקרה על הכספים שמתגלגלים בעסק.

    חשיבותו של תזרים מזומנים לעסק

    חלק ניכר מבעלי העסקים אם לא רובם, מתקשים לעקוב באופן הדוק ויומיומי אחר ההוצאות וההכנסות של העסק ברמה השוטפת. תזרים מזומנים כפי שהסברנו הוא למעשה זרימת המזומנים אל העסק וממנו החוצה. ניהול תזרים מזומנים משקף צפי עכשווי ועתידי של כל המזומנים של העסק ומאפשר ראייה נבונה יותר של המצב הפיננסי של העסק בכל נקודת זמן. אם ניהול התזרים יהיה לא כמו שצריך להיות, הרי שהמצב בפועל שישתקף לבעל העסק יהיה מעוות ושקרי ומכאן הירידה קרובה לבוא. אולם כשתזרים המזומנים פועל בצורה מיטבית ומשקף את תמונת המצב האמיתית והמהימנה של העסק, ניתן לשלוט בהוצאות ובהכנסות כראוי ולתכנן פעולות עסקיות שיובילו את העסק שלכם קדימה בדרך להצלחה.

    מדוע חשוב לנהל תזרים מזומנים?

    בעלי עסקים רבים נוטים להעביר את כל הטיפול בנושא הפיננסי לאיש הכספים או לרואה החשבון שלהם. אבל, בדרך כלל, רואה החשבון הוא לא חלק אינטגרלי מהעסק או מהחברה, אין לו את המוטיבציה והרצון שיש לבעל העסק בתפעול החברה ובניהולה. רואה החשבון עוסק בעיקר בהתנהלות מול רשויות המס ובטיפול בבירוקרטיות שונות ואין לו כל כוונה לעסוק בתחזית הפיננסית של העסק ולגזור את הנגזרות הרלוונטיות לבעלים או למנהל. באמצעות שימוש בתחזית תזרים מזומנים ניתן להיערך מלכתחילה למחסורים זמניים בכסף באמצעות שינויים בהון החוזר בעסק: כמו למשל – פניות להקדמת תקבולים, פניות להקטנת המלאי, פניות לדחיית תשלומים וכן באמצעות מכירת רכוש, פיטורי עובדים ו/או גיוס הלוואות. קל הרבה יותר לקבל הלוואה מגופים פיננסיים כאשר בקשה זו מגובה בדוחות רלוונטיים (תזרים מזומנים חזוי) ומספיק זמן מראש, ולא כאשר העסק נמצא כבר "על הקרשים".

    התשלומים והתקבולים הצפויים אמנם אינם משפיעים בהכרח על מצבו העכשווי של העסק, אך יש להם חשיבות רבה בתכנון צעדיו העתידיים. כדי להתחייב למשל לתשלום מסוים בתאריך עתידי, הכרחי לדעת האם הסכום הדרוש יעמוד לרשותך בזמן שתרצה בעתיד, זאת ניתן לבצע בעזרת ניהול מסודר של התקבולים העתידיים שלך. כמו כן, במידה ודוח תזרים המזומנים מצביע על כך שעשויות להתעורר בעיות שונות, עומד לרשותך מספיק זמן למציאת פתרון ואף לפנות לייעוץ כלכלי לחיפוש מקורות אשראי חלופיים. מכל האמור עולה שחשוב מאוד לקחת שליטה מלאה על ניהול תזרים המזומנים בעסק ולהיות מעורב בניהול השוטף שלו באופן מדויק וקפדני במטרה לייצר רווחיות, כסף נזיל ויציבות. ניהול מעורב מונע הפתעות בחשבון הבנק, מאחר שתדעו מבעוד מועד מה הן ההוצאות וההכנסות הצפויות, מה הם החיובים העתידיים ותוכלו לנהל את התזרים בצורה חכמה ויחד עם זאת לתכנן קדימה.

    דו״ח תזרים מזומנים

    מה צריך לכלול דוח תזרים מזומנים? דוח זה כולל את כל התשלומים והתקבולים של העסק, הן הידועים והן המשוערים, דוח זה כולל גם את התקבולים והתשלומים שהיו צריכים להתקבל בעסק או לצאת ממנו, וגם אלה שלא התבצעו ומועדם חלף. ניהול נכון של דו"ח תזרים המזומנים כולל "תחזית לתקופה הקרובה" (בדרך כלל בין שלושה לשישה חודשים). תחזית זו מאפשרת לבעל היחידה העסקית לתכנן באופן יעיל את התנועות הכספיות שלו ולהימנע ממצב שבו אף על פי שהעסק רווחי, אין בעסק די כסף המאפשר את המשך קיומו. על מנת לשלוט באופן מלא בתזרים המזומנים, יש צורך לבנות אותו ביחד, בעזרת היועץ הפיננסי של העסק כך שתוכל לנהל אותו בעצמך באופן יומיומי. יתרון נוסף הוא בכך שתוכל להפיק דוח תזרים מזומנים בכל רגע נתון, על פי דרישה או כל צורך שעשוי להתעורר.

    מהו היוון תזרים מזומנים עתידי?

    ברוב המקרים בעלי עסקים רבים מחפשים מישהו שישקיע ועל ידי כך ימנף את העסק שלהם ויקח אותו לרמה גבוהה יותר. חשוב לשים לב שלפני שפונים למשקיעים, צריך לדעת מה הם בודקים על מנת לגבש החלטה האם להשקיע בעסק שלכם.

    נושא מהותי, שהמשקיעים שמים אליו תשומת לב מיוחדת, הוא תחשיב היוון תזרים המזומנים העתידי. ישנם כמה מודלים שבהם משתמשים לחישוב היוון תזרים מזומנים, אולם המודל הנפוץ ביותר לחישוב תזרים מזומנים עתידי הוא מודל DCF, שנחשב למודל האמין ביותר להערכת השווי של העסק.

    DCF זה בעצם ראשי תיבות של Discounted Cash Flows. במודל זה בוחנים את תזרימי המזומנים העתידים שיכנסו ויצאו מהעסק. מודל פיננסי זה יוצא מנקודת הנחה כי שווי העסק נגזר מסכום תזרימי המזומנים שהוא עתיד לייצר, שכמובן מהוונים במקדם ההיוון המתאים (מקדם ההיוון הוא משתנה ותלוי בעיקר בריבית אבל זה כבר להרחבה במאמר אחר…). המודל נחשב לאפקטיבי ויעיל מאוד מה שהופך אותו לפופולרי בקרב משקיעים רבים, שביניהם תופס מקום של כבוד וורן באפט.

    ניתוח DCF רוצה להפיק את שווי העסק כיום, על סמך תחזיות של סכומי הכסף העתידיים שהעסק אמור לייצר. המודל מסייע למשקיעים לאמת את הנתונים שמפרסם העסק אודות תזרים המזומנים של העסק שלו, ולהבין גם אילו גורמים ישפיעו על צמיחת העסק בעתיד. כל זה כמובן כולל את מקדם ההיוון הנובע משיעורי הריבית. נציין כי ישנם משקיעים רבים אשר קובעים את שיעור ההיוון בהסתמך על התשואה הצפויה שהם רוצים לראות מהשקעה חלופית.

    הדרך הנכונה לנהל תזרים מזומנים

    הדרך הנכונה ביותר לנהל תזרים מזומנים היא כמובן בשיטה הייחודית הנוחה והיעילה שפיתחנו בadvising. שיטה זו מסייעת לבעלי העסקים לעקוב אחרי ההוצאות וההכנסות השוטפות שלהם בקלות ובמהירות, ומאפשרת לנהל את תזרים המזומנים של העסק שלהם בנוחות המקסימלית. בנוסף השיטה שיצרנו בadvising יכולה למנוע שגיאות ופערים לא רצויים שעלולים לפגוע בתמונת המצב העסקית שעולה מתזרים. החוויה שתהיה לכם בתור בעלי עסק אם תשתמשו בשיטה המהפכנית שלנו לא תסולא בפז והיא תעשה לכם חיים קלים בניהול ובתפעול העסק.

    תזרים מזומנים לעסק חדש

    כל מה שנכתב לעיל נכון על אחת כמה וכמה לעסק חדש, ניהול נכון בתחילתו של הקמת העסק, שזה אירוע לא פשוט בפני עצמו, יכול להבטיח שקט תעשייתי, שגשוג וניהול תקין של העסק שזה עתה נפתח. אם מקפידים על נהלי עבודה מסודרים, דיווח במערכות התשלום של העסק ובניית תזרים מזומנים שמבצע מעקב אחרי הוצאות והכנסות מבטיח שלא יהיו פערים לעסק ושהוא מקבל את תמונת המצב הנכונה והמדויקת אודות מצבו העסקי והפיננסי. מנגד, חוסר הקפדה על הדברים הללו יכול להוביל לצבירת פערים ולניהול לא תקין של העסק, מה שעלול לצערנו להוביל במהרה לסגירתו.

    כאמור, ניהול דוח תזרים מזומנים באופן יעיל, משקף את המידע על כניסות המזומנים לעסק ויציאות המזומנים מהעסק בפירוט, בדייקנות ובאמינות ומתריע בפני בעל העסק את התנועות הכספיות העתידיות בחשבון הבנק העסקי.

    הרווח החשבונאי משקף את תוצאות פעילות בעסק (ההפרש בין ההכנסות לבין ההוצאות בעסק), אך אינו ערובה וודאית להמשך קיומו או צמיחתו, לעומת זאת דו"ח תזרים המזומנים משקף את יתרת המזומנים בעסק, שתעמוד לרשות בעל העסק בכל נקודת זמן בעתיד ובעצם משקף את תמונת המצב האמיתית של העסק.

    יתרת מזומנים חיובית מעידה על ניהול נכון ויציבות של העסק, לעומת זאת תזרים מזומנים שלילי, דהיינו מחסור במזומנים יכול לנבוע מהפער השלילי בין מועד התקבולים מלקוחות לבין מועד התשלומים לספקים ונותני שירותים אחרים. כפי שכבר הדגשנו תזרים מזומנים שלילי עלול להביא לקריסת העסק, במיוחד אם זה עסק שנמצא בחיתוליו, גם אם הוא כבר הספיק להיות עסק הרווחי ביותר.

    לכן, ניהול דו"ח תזרים מזומנים באופן מדויק, עקבי ואמין מהווה כלי ניהול פיננסי חשוב, המאפשר לבעל העסק לחזות מבעוד מועד במצוקת מזומנים הקרבה בכל נקודת זמן ומכין את בעל העסק לכל תרחיש לצורך קבלת החלטות אופרטיביות ולביצוע שינויים פיננסיים במהלך חיי העסק בשיתוף פעולה עם המערכת הבנקאית, הספקים והלקוחות.

    כאמור, הדו"ח משמש בעיקר את בעל העסק. עם זאת, חשיבותו רבה ביותר בקיום קשריו של בעל העסק עם המערכת הבנקאית. חיזוק הקשרים עם הבנק חשוב מאוד לכל עסק ובטח שלעסק חדש, שלעיתים הבנקים מתייחסים אליו בחשדנות יחסית. דיווח עדכני ושוטף למערכת הבנקאית מהווה בסיס לתקשורת המושתתת על אמון. באמצעות שקיפות זו, בעל העסק מכין את המערכת הבנקאית לכל התרחישים הצפויים, ומאפשר קיום דיאלוג על צורכי העסק בעתות מצוקה.

    תזרים מזומנים לעסק במשבר

    כפי שחזרנו והדגשנו לאורך כל המאמר, מחסור במזומנים הינו אחת הסיבות העיקריות לסגירת עסקים. אנו מדגישים שוב שחשיבות תכנון וניהול דוח תזרים המזומנים בעסק אינה נופלת מחשיבות תכנון הרווחיות בעסק, אלא הפעולות הללו משלימות זו את זו. אי אפשר להסתכל רק על הרווחיות של החברה ללא מעקב מדוד ומדויק אחרי התזרים ואי אפשר להיצמד רק לתזרים מבלי לשכלל ולפתח את העסק.

    לאור זאת, כאשר בעל עסק צופה, כי בעתיד הקרוב יתכן שהעסק שלו ייקלע למצב בעייתי מבחינה תזרימית, למשל, מחסור במזומנים או חריגה ממסגרת האשראי, לנקוט במספר פעולות שיפורטו בהמשך. חשוב להבין שככל שניתן לחזות את המשבר מראש, כך הסיכוי לצאת מהמשבר יגדל. שכן ניהול משברים בעסק אינו דבר של מה בכך.

    מחסור מיידי במזומנים בעסק, אשר נבע מתכנון לקוי (ומחוסר התייעצות עם אנשי מקצוע) יקטין את הסיכוי של בעל העסק לקבל עזרה מהבנק. ולכן לפני שנוקטים בפעולות נמהרות וחפוזות צריך להפנים שלבנקים קריטי שתיהיה תוכנית עסקית סדורה, מגובה בדוח תזרים מזומנים מהימן, ורק על פי התוכנית הזאת הוא יהיה מוכן להלוות כסף לעסק. נדרש לשכנע את הבנקים לתת הלוואות או אשראי נוסף, רק על בסיס תכנית מפורטת שמוכיחה שהוא אכן יוכל לקבל את כל כספו בחזרה בזמן.

    צעדים שנדרש מעסק לעשות כשהוא ניצב בפני סיטואציה משברית:

    • פנייה מראש לבנק בו מתנהל החשבון של העסק והיערכות מקדימה ל"תקופת היובש" שבה יהיו חסרים מזומנים. כפי שאמרנו, קל יותר (וגם זול יותר) ללוות מהבנק, כאשר הצורך במזומנים אינו מידי וכשהמשבר עוד לא קרה.
    • הזרמת הון עצמי מבעל העסק, על בעל העסק להשקיע מעבר להשקעה ההתחלתית והיומיומית על מנת לצלוח את המשבר. חשוב להבין כשיש משבר צריך לתת יותר למען העסק.
    • פנייה לספקים בבקשה להארכת מועד התשלומים. ספקים שעובדים עם העסק זמן רב, יוכלו להבין שיש משבר זמני ובמקרים מסוימים יוכלו להאריך את האשראי שלהם, וכך יהיה "מרווח נשימה" נוסף לעסק.
    •  השקעת משאבים בנושא גביית חובות מלקוחות ופנייה ללקוחות לצורך הקדמת תקבולים. כשיש משבר נדרש לגבות את התשלומים מלקוחות שחייבים כסף, זה לא הזמן להיות נחמדים מפני שצריך להציל את העסק וזה בסופו של דבר כסף שמגיע לכם. אין דבר כזה "לא נעים" כשהעסק עומד לפני סגירה.
    • מכירת רכוש קבוע מיותר. אין צורך להחזיק ברכוש שאין לו שימוש, במיוחד שהעסק צריך כל אגורה שחוקה.
    • משא ומתן מול ספקים מהותיים לצורך הקטנת התשלומים הקבועים.
    • משא ומתן עם בנקים מתחרים על גובה שיעור הריבית המשולמת על מסגרת האשראי וחיפוש חלופות של הלוואות זולות מבנקים מתחרים. חיפוש אלטרנטיביות יכול להוריד את דמי הניהול, את הריביות ואת התשלומים השוטפים של הבנקים, וזה בחינם אז תנסו.

    לסיכום, חשוב שלכל עסק תהיה תוכנית עסקית כזו שתאפשר לכם להתנהל בצורה נבונה ועקבית גם אל מול השינויים החריפים של המשבר. תוכנית זו ניתן לבנות לבד או על ידי עזרה של איש מקצוע מומחה ומיהמן. חשוב להבין שדווקא בימים אלו, כאשר כולם "מכבים שריפות" ומבצעים מהלכים חפוזים, חשוב להתנהל באופן מקצועי. בעלי העסקים נדרשים לדעת בדיוק היכן העסק עומד, להציב מטרות ויעדים מוגדרים, ולהתוות את הדרכים והפעולות שבאמצעותם תגיעו אל היעד. כל אלו יפורטו בתוכנית העסקית המתייחסת אל כלל מרכיבי העסק והשינויים הנדרשים בהם. אנו ממליצים לעשות את התוכנית הזאת לפני שניצבים בפני משבר, וכך מנקים את המטענים הרגשיים והפיזיים הנלווים לסיטואציה שכזו.

    פנייה בווטסאפ חייגו עכשיו צור קשר
    זקוקים לייעוץ עסקי? מוזמן להתייעץ איתנו